YouTube ukida Stories

YouTube ukida funkciju priča (Stories) na svojoj platformi, saopšteno je iz platforme. Ova odluka stupa na snagu 26. juna, a sve priče objavljene prije tog datuma će nestati za sedam dana.

YouTube je objavio vijest na svom Google blogu, ističući da će se fokusirati na primarne funkcije i formate poput objava u zajednicama, kratkih vertikalnih video snimaka (Shorts) i standardnih video snimaka i uključenja uživo.

Analizom sadržaja, u YouTube su primijetili da kreatori ostvaruju veći broj pretplatnika i interakcija putem kratkih video snimaka i objava zajednice nego putem priča. Ova odluka je u skladu sa trendom koji postoji i na drugim društvenim platformama koje su ranije ukinule funkciju stories, uključujući Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn i čak Netflix.

“Nedavno smo proširili pristup objavama Zajednica (Communities) na milione kreatora i donijeli neke od popularnih aspekata stories-a u objave u Zajednicama, kao što su raznovrsni alati za uređivanje i mogućnost da objave isteknu nakon 24 sata. Kreatori mogu da ojačaju veze sa svojom publikom kroz nove funkcije povećanja angažovanja, uključujući ankete, kvizove i filtere i naljepnice”, kažu u YouTube-u.

Međutim, u YouTube-u ne planiraju da se najnovije ukidanje postojeće opcije i završi na tome, već će se fokusirati na poboljšanje postojećih funkcija. Platforma je najavila da će tokom godine predstaviti nove alate i funkcionalnosti kako bi pružila bolje iskustvo korisnicima.