YouTube testira pretragu pjesama koje samo otpjevušite

Google trenutno testira novu funkciju na YouTube platformi koja omogućava korisnicima da traže pjesme tako što će ih otpjevati ili snimiti neki njihov kratki dio.

U okviru ovog eksperimenta, korisnici mogu pjevati ili snimiti tri ili više sekundi pjesme, nakon čega će Google pokušati da je identifikuje. Kada pjesma bude prepoznata, YouTube će prikazati relevantan sadržaj o toj pjesmi, slično kao što radi popularna aplikacija Shazam koja je u vlasništvu Apple-a.

Važno je napomenuti da ova funkcija neće biti dostupna svima u početku, već samo malom procentu korisnika širom svijeta koji prate YouTube putem Android uređaja. Google je već ranije implementirao sličnu funkciju nazvanu “hum-to-search” u aplikaciji Google i Google Assistant 2020. godine. Međutim, YouTube verzija ove funkcije radi brže i efikasnije u identifikaciji pjesama.

Google, takođe, testira drugu funkciju na YouTube platformi koja omogućava grupisanje više video sadržaja jednog autora u “policu kanala” u fidu za pretplate.

Ova funkcija je osmišljena kako bi olakšala korisnicima da lakše pronađu sadržaj koji ih zanima. Isto tako smanjila bi pritisak na autore da često otpremaju nove video materijale i omogućila lakši pregled i interakciju sa sadržajem na policama kanala.

I ova funkcija će u početku biti dostupna samo odabranim korisnicima, prije nego što bude dostupna svim korisnicima.