Youtube testira “play something” za one koji nemaju ideju šta da gledaju

YouTube mobilna aplikacija nedavno je dobila novo dugme nazvano “Play Something”, koje omogućava korisnicima nasumično biranje video sadržaja kada nemaju određenu inspiraciju šta ovaj put da odaberu za gledanje.

Android Police prvi je primijetio ovo novo dugme, koje se pojavljuje između sadržaja prilikom listanja po početnoj stranici, mada ga neki korisnici još uvijek ne vide.

Iako se inicijalno navodi da dugme vodi do “Shorts” video sadržaja, neki korisnici su primijetili da im opcija takođe prikazuje nasumične video snimke i kada su u pitanju standardni video sadržaji. Ipak, na stranici YouTube podrške, gdje se objavljuju informacije o trenutnim eksperimentalnim i beta funkcijama, ovo dugme nije pomenuto.

Funkcija “Play Something” na YouTube-u već neko vrijeme prolazi kroz faze testiranja, a neki korisnici su je primijetili još u maju, prije nego što je zvanično najavljena. Netflix ima sličnu funkciju nazvanu “Pusti nešto”, koja je predstavljena 2021. godine i omogućava korisnicima nasumično gledanje serija i filmova koje prethodno nisu pregledali.

Ova nova mogućnost YouTubea mogla bi biti odličan način da korisnici otkriju novi sadržaj i izbjegnu beskrajno pregledavanje biblioteke, pružajući brzo i jednostavno rješenje za odabir video sadržaja kada nema konkretnih preferencija ili inspiracije.