YouTube poboljšava kvalitet prikaza slike

Google je ranije ove godine predstavio poboljšanu verziju YouTube 1080p video reprodukcije, ali nažalost, ova opcija nije postala široko dostupna. Sada, YouTube TV eksperimentiše sa poboljšanom verzijom 720p reprodukcije, dostupnom samo nekim korisnicima.

Na Reddit-u su se pojavili komentari korisnika YouTube TV-a, kao i onih na Apple TV-u, Roku-u i drugim platformama, koji su primijetili novu opciju u podešavanjima kvaliteta – “720p Enhanced“. Ova opcija poboljšava vizuelni kvalitet slike zahvaljujući boljoj brzini prenosa podataka, iako ne povećava rezoluciju niti dodaje piksele.

“720p Enhanced“ koristi kvalitetniji kodek za striming, što rezultira boljom slikom bez povećanja rezolucije. Ova opcija je posebno korisna za kanale koji ne nude 1080p prenos, omogućavajući korisnicima bolji vizuelni doživljaj i na nižoj rezoluciji.

Kao i sa prethodnim poboljšanjem za 1080p, nova 720p opcija trenutno nije dostupna svima. Google je ovu mogućnost pustio u opticaj za ograničeni broj korisnika, što znači da je mnogi još uvijek ne mogu vidjeti u meniju za kontrolu kvaliteta video reprodukcije.

Za korisnike koji žele da provjere da li je “Enhanced“ kvalitet dostupan, mogu to učiniti desnim klikom na prozor video reprodukcije i potražiti “412” pod “Stats for Nerds”.