YouTube planira da omogući besplatan stream TV ekrana

Zamislite da omiljene filmove i serije sa televizija gledate sasvim normalno na YouTube-u.

Ovo će biti moguće ako je istina da su u toku pregovori YouTube-a sa medijskim kućama koji za cilj imaju upravo to: da YouTube počne prikazivati filmove i serije, sa podrškom za monetizaciju.

Engadget piše da je u toku testiranje navedene ideje kako bi se provjerilo u kojoj mjeri je publika zainteresovana za ovakav sadržaj na YouTube-u, prvi korisnici bi već tokom ove godine mogli dobiti pristup novoj funkciji.

Industrija u kojoj se tv sadržaj strimuje besplatno sa monetizacijom zove se FAST (Free-Ad Supported Streaming TV) i ako YouTube uđe na ovo tržište konkurencija će mu biti Roku, Tubi (Fox) i Pluto TV iza kojeg stoji Paramount Global, od kojih bi mogao preuzeti dosta gledalaca.

Uglednom, Wall Sreet Journal-u potvrđeno je da je u toku testiranje prikazivanja ovog sadržaja testnoj grupi korisnika.

“Uvijek tražimo način da gledaocima obezbijedimo početnu tačku sa koje mogu lako pronaći, gledati i podijeliti sadržaj koji njima najviše znači”, naveo je predstavnik kompanije.

U testnoj fazi YouTube se udružio sa kompanijama FilmRise, Lionsgate i A+E Networks. Njihova korist ogledaće se u tome što će preko YouTube moći ponuditi sadržaja koji možda nije toliko gledan.

YouTube ima strategiju da proširi ponudu van formata koji se tradicionalno vezuju sa onlajn platforme, pa je s tim ciljem premium streaming kanale premjestio sa YouTube TV u aplikaciju, a nedavno je potpisao ugovor sa NFL Sunday Ticket servisom (NFL liga – američki fudbal)

U novembru 2022. godine YouTube je treći mjesec za redom bio streaming platfoma na kojoj ljudi provode najviše vremena.