YouTube omogućava pretraživanje sadržaja pomoću Google Lens alata

Najpopularniji onlajn video servis na svijetu, YouTube, upravo je dobio novu i uzbudljivu funkciju. Sa najnovijim ažuriranjem za Android platformu, YouTube sada omogućava pretraživanje sadržaja pomoću Google Lens alata.

Ova funkcija se postepeno uvodi korisnicima, pa je moguće da još uvijek nije dostupna svima. Kada stigne do vas, lako ćete je prepoznati po ikoni “objektiva” na stranici za pretraživanje, odmah pored ikonice “mikrofona”.

Ikonica objektiva otvara Google Lens pretragu, koja koristi isti interfejs kao i originalna Google Lens aplikacija. Korištenjem naprednih algoritama za pretraživanje, Google Lens može analizirati slike, video zapise i prateće tekstove kako bi pronašao relevantne informacije.

Na primjer, ako pomoću Google Lens-a snimite sliku nekog objekta, kao što je pametni telefon, YouTube aplikacija će automatski pokrenuti pretragu termina “pametni telefon”. Ovo omogućava korisnicima da brzo pronađu video sadržaje povezane sa objektima koje fotografišu, pružajući bržu i efikasniju pretragu.

Ova inovacija ne samo da poboljšava korisničko iskustvo na YouTube-u, već takođe pokazuje kako integracija različitih Google servisa može donijeti dodatne vrijednosti korisnicima. Sa ovom novom funkcijom, YouTube nastavlja da se razvija i prilagođava potrebama modernih korisnika, nudeći im još lakši i brži način da pronađu željeni sadržaj.