YouTube će blokirati blokiranje reklama

Koliko god nam smetale, na reklame na YouTube-u moraćemo da se naviknemo ukoliko nismo spremni da platimo YouTube Premium servis. To pokazuje i najnoviji potez kompanije koji vodi ka blokiranju blokera reklama.

Naime, jedan korisnik Reddit-a objavio je da mu se prilikom gledanja videa na ovoj platformi pojavio iskačići prozor sa obavještenjem da blokeri reklama nisu dozvoljeni i da može da bira između dvije opcije – da dozvoli YouTube reklame ili da postane YouTube Premium pretplatnik.

Tu je bilo i objašnjenje ovog poteza kompanije, u kojem je stajalo da je ona prinuđena da na ovaj način animira korisnike da prihvate reklame, jer one omogućavaju da aplikacija bude besplatna za milijarde korisnika. S druge strane, YouTube Premium je opcija koja se plaća, ali nudi ono što većina korisnika želi – praćenje sadržaja bez reklama.

Kako prenosi AndroidPolice, iskustvo koje je opisao korisnik Reddit-a potvrđuje da YouTube sprovodi eksperiment čiji je krajnji cilj potpuna blokada ekstenzija za blokiranje reklama.

Podsjećamo, platforma u vlasništvu korporacije Alphabet godinama se bori protiv blokiranja reklama. Google pokušava da stane u kraj ekstenzijama za blokiranje reklama, ali taj posao nema kraja, jer se uvijek pojavljuje nešto novo.

Šta će se ne kraju desiti, da li će broj pretplatnika na YouTube Premium servisu, kojih trenutno ima oko 80 miliona, dodatno porasti, ili će korisnici preći na neke druge servise tog tipa, pokazaće vrijeme. Ono što se sigurno neće desiti je da će YouTube prestati da plasira reklame na besplatnom servisu, jer tada ne bi bio održiv.