YouTube dobija nove AI alate

YouTube je predstavio niz novih alatki podržanih vještačkom inteligencijom za svoje kreatore kako bi unaprijedio proces kreiranja i poboljšao kvalitet sadržaja. 

Prva je funkcija zelenog ekrana nazvana “Dream Screen“, koja omogućava kreatorima YouTube Shorts-a da koriste vještačku inteligenciju za uklanjanje pozadina sa svojih video snimaka i njihovu zamjenu sa generisanim slikama ili video zapisima. Ovo će olakšati ilustraciju scenarija i dodavanje interesantnih elemenata u video sadržaj.

Takođe, YouTube Studio će dobiti novu funkciju nazvanu “insight recommendations“, koja će koristiti vještačku inteligenciju za pružanje ideja i skica za video projekte, pomažući kreatorima da konceptualizuju svoje ideje. Ova funkcija će biti od velike pomoći u procesu planiranja i stvaranja sadržaja.

Još jedna novina je funkcija pretrage u Creator Music-u, koja će olakšati kreatorima pronalaženje pozadinske muzike za svoje video sadržaje. Unesite opis svog sadržaja, a vještačka inteligencija će predložiti odgovarajuću muziku po pristupačnoj cijeni.

Osim toga, YouTube uvodi funkciju sinhronizacije podržanu vještačkom inteligencijom koja može generisati tekstualni prevod na različite jezike. Ova funkcija omogućava kreatorima da provjere rezultat prije nego što odaberu virtuelne naratore koji će čitati njihov sadržaj.

Kreatori će, takođe, imati pristup YouTube Create aplikaciji, koja će omogućiti kreiranje sadržaja na mobilnim uređajima. Aplikacija će sadržavati različite alate za uređivanje, titlovanje, dodavanje muzike i efekata, što će olakšati kreiranje i uređivanje video sadržaja na terenu.

Sve ove funkcije podržane vještačkom inteligencijom trebale bi biti dostupne kreatorima YouTube-a u narednom periodu, čime će unaprijediti njihovo iskustvo kreiranja i pomoći im da stvaraju visokokvalitetne sadržaje.