YouTube dobija dodatne alate za uređivanje videa

Konkurencija među aplikacijama koje fokus stavljaju na video materijal je žestoka, stoga se svi trude da korisnicima pojednostave iskustvo, odnosno da pruže što više korisnih mogućnosti.

YouTube će se fokusirati na svoju kratku formu Shorts, te će omogućiti jednostavnije pretvaranje “običnih” videa u vertikalne, odnosno isijecanje snimka u format 9:16, koji je sada postao skoro pa dominantan na aplikacijama koje se konzumiraju preko mobilnog telefona.

Kreatori sadržaja često imaju aplikaciju kojom obrađuju video, ali svi žele da imaju sve na jednom mjestu, odnosno da imaju mnogo funkcija u samoj aplikaciji na kojoj će i objaviti video.  Ono što će biti novina jeste i prilagođavanje izgleda videa, zoomiranje i izbacivanje nekog segmenta video snimka. Takođe, biće omogućeno dijeljenje ekrana pri kreiranju sadržaja za istovremeno gledanje dva videa, koje će pomoći pri čuvanju ključnih dijelova snimaka u opciji Collab.

Pored toga, YouTube će dodati nove naljepnice, poput onih na Instagram-u, uključujući i funkcije za pitanja i odgovore za interakciju sa publikom. Jedna od zanimljivih opcija je i emitovanje uživo Shorts snimaka na početnoj strani.

Nove opcije su već dostupne na iOS uređajima, a uskoro će stići i na Android. Prvo će se pojaviti u testnoj fazi, a nakon nekoliko sedmica testiranja, koje će pomoći da se utvrdi da li sve radi onako kako se očekuje, bi dostupno za sve.