Xiomi patentirao telefon s kamerom ispod ekrana

Početkom godine, LetsGoDigital je objavio informacije o OnePlus pametnom telefonu u razvoju gdje je kamera ugrađena u crni okvir ekrana. Na ovaj način kamera se više neće vidjeti. 

Čini se da je to dobra alternativa kameri ispod ekrana koju već neko vrijeme razvijaju razni proizvođači telefona, ali čija je kvaliteta slike i dalje vrhunska.

Jedan od proizvođača koji je već nekoliko puta demonstrirao pametni telefon sa ovakvom kamerom je Xiaomi. Iz kompanije navode da su stigli do verzije 3.0, iako još uvijek nema dostupnog telefona ove vrste. Čini se da ovaj kineski proizvođač takođe istražuje mogućnosti ugradnje prednje kamere ispod ekrana, ​​u crni okvir.

Providno područje koristi se za obradu kamere u okviru ekrana. Dakle, dolazna svjetlost može proći kroz ploču ekrana, ​​kroz providni element, na sočivo foto-aparata. Optička vlakna koriste se za element koji propušta svjetlost, a alternativno se može koristiti i prizma.

Jasna prednost ove vrste sistema kamera je u tome što ekran ostaje čitav gdje sa ovim rješenjem nisu vidljive rupe ili urezi. Iako mnogi kameru sa probušenom rupom doživljavaju kao manje zadovoljavajuću od ureza, ona je i dalje jasno vidljiva.

Ova tehnologija bila bi jeftinija od probušene kamere – kako je OnePlus opisao u svom patentu početkom ove godine. Godinu dana ranije, sestrinska kompanija Oppo takođe je zabilježila sličan dizajn pametnog telefona u kojem je selfie kamera ugrađena u okvir ekrana. Sve u svemu, sigurno nije nezamislivo da modeli telefona sa takvom kamerom izlaze u budućnosti.

Zasad ostaje nepoznato koja će vrsta pametnih telefona biti opremljena takvim sistemom kamera – vrhunski uređaji ili modeli srednje klase? To će vjerovatno biti povezano i sa brzinom kojom se mogu integrisati ispod ekrana. Nedavno je najavljeno da Samsung Galaxy Z Fold 3, koji se očekuje u avgustu, vjerovatno neće imati kameru ispod panela, a isto vrijedi i za Galaxy S22 Ultra, koji stiže početkom 2022. godine.