Xiaomi sprema daljinski bežični punjač

Kompanija Xiaomi je najavila daljinski bežični punjač koji bi trebalo da puni telefone sa 5W energije na nekoliko metara udaljenosti, i kroz razne objekte.

Inače, ovakvi induktivni bežični punjači još uvijek nisu dostupni za sve uređaje, ali iz kompanije Xiaomi su istakli da testiraju narednu generaciju punjača, koji bi trebalo bežično dopunjavati uređaje i sa nekoliko metara udaljenosti. Ova tehnologija koju trenutno razvija poznata kompanija će biti nazvana “Mi Air Charge Technology”.

Sama tehnologija bežičnih punjača je ranije već viđena, a projekat “Energous WattUp” je za ovu tehnologiju 2015. godine nagrađen na CES-u. Ipak, njihovi punjači se još uvijek nisu pojavili na tržištu. S druge strane, iz Xiaomi-ja ne govore mnogo o specifikacijama i datumu premijere njihovog uređaja, ali 17 patenata koje su registrovali potvrđuju da rade na ovoj tehnologji mnogo aktivnije za razliku od drugih proizvođača.

“Mi Air Charge Technology” je punjački sistem od 5W. Iz kompanije tvrde da njihova tehnologija nije naučna fantastika te da imaju u cilju razvijanje mogućnosti da ovi punjači dopunjavaju nekoliko uređaja istovremeno, kroz fizičke barijere u kući. Punjač bi trebalo da šalje energiju na više različitih uređaja poput pametnih satova ili zvučnika.