Xiaomi se vraća proizvodnji premijum tableta

Asortiman vrhunskih Android tableta u posljednjih nekoliko godina u najmanju ruku je ograničen, a Samsung i Huawei su jedina održiva opcija.

Prema novim informacijama koje su u sistemskim aplikacijama MIUI 12.5 otkrili Xiaomi tipster kacskrz i XiaomiUI Telegram grupa, najavljeno je najmanje tri premium Xiaomi tableta sa Snapdragon 8 serijom.

Nove informacije prikazuju skrivenu navigacijsku stranicu sistema za tablete unutar MIUI Home alpha build-a. Izvorni kod otkriva tri različita uređaja sa kodnim imenima “nabu”, “enuma” i “elish”.

Na temelju daljnjih istraživanja tvrtke tipster kacskrz, broj modela “Enume” završava na K81, dok “elish” završava na K81A sugerišući da bi to mogle biti različite varijante istog uređaja. Čini se da prvi podržava i glasovne pozive, što nagovještava da će vjerovatno ponuditi LTE ili 5G vezu.

Treći uređaj u grupi, “nabu” ima broj modela koji završava sa K82 što upućuje na to da je riječ o potpuno drugačijem proizvodu. Sva tri tableta nude IPS LCD-ove s 2560 × 1600 piksela sa brzinom osvježavanja 120Hz i omjerima slike 16:10. Pretpostavlja se da će “nabu” doći sa dijagonalom 10,97 inča.

Takođe se nagovještava da će “nabu” pokretati Qualcommova platforma sm8150 koja ostavlja mogućnost za Snapdragon 855, 855+ ili 860 čipseta. Preostala dva tableta navodno sadrže platformu sm8250 koja odgovara Snapdragonu 865, 865+ i 870 SoC-ima.