Xiaomi razvija dva nova Mi Pad tableta

Xiaomi je do sad izbacio mnogo različitih modela telefona, dok je kada su tableti u pitanju uradio samo nekoliko, a novi nije izradio od sredine 2018.

Leakster Digital Chat Station objavio je da su u razvoju dva nova Mi Pada, te predstavio ključne specifikacije za njih. Biće opremljeni istim 11-inčnim LCD-om rezolucije 2.560 x 1.600 px (16:10), koji može prikazati 4.096 nivoa osjetljivosti.

Ekran će imati brzinu osvježavanja od 120 Hz i brzinu osjetljivosti na dodir od 240 Hz koji je rijedak na tržištu tableta.

Glavna razlika između dva Mi Pada biće u čipsetu. Jedan model će koristiti novi Snapdragon 780G , 5 nm čip sa vrhunskim hardverom, posebno ISP i NPU. Ovaj čipset ima ugrađeni X53 5G modem (sub-6), za razliku od druge opcije koja treba eksterni modem (u njega je ugrađen samo 4G).

Drugi će koristiti SM8150-AC, što je broj modela za Snapdragon 855+ i Snapdragon 860. Oba su 7 nm čip sa ​​bržim GPU-om, iako su njihovi ISP i NPU zastarjeli. Niti jedan čip ne podržava ekrane iznad 90 Hz, međutim, DCS spominje upravljački program zaslona Novatek, pa to možda neće predstavljati problem. 

Nije poznato kada će ovi tableti biti zvanično najavljeni, iako je Xiaomi imao veliki događaj prije nekoliko sedmica, ali to je očito iza nas. Čini se da je sljedeća stvar na rasporedu predstavljanje Mi 11X u Indiji 23. aprila. Međutim, nema informacija da će se na ovom događaju naći bilo šta drugo osim novih Redmi K40 telefona.