Xiaomi 13 Ultra dolazi u Evropu

Xiaomi, jedan od vodećih proizvođača pametnih telefona, sprema se da predstavi svoj najnoviji model, Xiaomi 13 Ultra, na evropskom tržištu.

Iako zvanična cijena još nije objavljena, nekoliko izvora je potvrdilo da će se ovaj uređaj prodavati po cijeni od oko 1.500 evra.

Prema informacijama sa sajta GSMArena, Xiaomi 13 Ultra dolazi sa impresivnom konfiguracijom koja uključuje 12 GB radne memorije i 512 GB skladišnog prostora. Telefon će biti dostupan u elegantnoj crnoj i zelenoj boji. Poređenja radi, najjači Samsung Galaxy S23 Ultra sa istom konfiguracijom memorije trenutno se prodaje po cijeni koja je niža za oko 100 evra. Takođe, treba napomenuti da Xiaomi uz telefon pruža zaštitnu masku i 90 W punjač, dok S23 Ultra dolazi sa jeftinim USB-C kablom.

Na premijeri modela Xiaomi 13 Ultra, kompanija je najavila da će ovaj telefon biti dostupan i van Kine, ali nisu otkriveni detalji o tačnom datumu izlaska na evropsko tržište. Međutim, kada god se pojavi, Xiaomi 13 Ultra će bez sumnje biti jedan od najboljih Android telefona zahvaljujući impresivnom hardveru koji posjeduje. Telefon će biti opremljen Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom, 6,73-inčnim AMOLED ekranom sa 1440p rezolucijom i osvježavanjem od 120 Hz, kao i baterijom kapaciteta 5.000 mAh koja se može napuniti do 100% za samo 40 minuta.

Posebno impresivne su specifikacije kamere ovog uređaja. Xiaomi 13 Ultra će nositi Sony IMX989 senzor od 50 MP sa dvostepenom blendom od f/1.9 i f/4.0, kao i tri kamere od 50 MP sa Sony novim IMX858 senzorom. Sve tri kamere imaju autofokus i pružaju širokougaoni kadar, 3,2x portretno i 5x telefoto sočivo sa hibridnim zumom, koji smo već vidjeli na modelu Xiaomi 13 Pro.

Xiaomi 13 Ultra će, bez sumnje, privući pažnju korisnika koji su u potrazi za vrhunskim performansama i izuzetnim mogućnostima kamere. Sa dolaskom na evropsko tržište, Xiaomi će još jednom potvrditi svoj status kao inovativni proizvođač pametnih telefona koji nudi visokokvalitetne uređaje po konkurentnim cijenama.