X želi postati aplikacija za sve

X, kompanija na čijem je čelu milijarder Elon Musk, planira proširenje svoje platforme novim video funkcionalnostima. 

Cilj je privlačenje većeg broja kreatora na platformu i povećanje interakcije sa korisnicima. Ove video funkcionalnosti uključuju strimovanje igara i mogućnost kupovine proizvoda uživo.

Elon Musk je sam predstavio ove nove mogućnosti tokom nedavnog strimovanja igre Diablo IV. To je dio ambicioznog plana da se X platforma pretvori u “aplikaciju za sve.” Trenutno, ove video funkcionalnosti su dostupne samo korisnicima koji pretplate na X Premium uslugu.

Osim strimovanja igara, platforma X eksperimentiše i sa drugim elementima sličnim popularnim servisima kao što je Twitch. Ovako pokušavaju privući strimere i ljubitelje video igara.

Iako ovo predstavlja korak naprijed u proširenju X platforme, još uvijek nije jasno koliko će kompanija ozbiljno uložiti u razvoj video funkcionalnosti i privlačenje kreatora. Takođe, postojeći nedostaci u odnosu na konkurentske platforme ukazuju da ima prostora za dalje poboljšanje. Kako X nastavlja sa eksperimentisanjem i razvojem, korisnici i kreatori mogu očekivati dodatne promjene u budućnosti.

Ključno je kako će infrastruktura X-a pratiti ove nove funkcionalnosti, imajući u vidu ranije probleme sa strimovanjem koje je platforma doživjela. Recimo, Mask je strimovao svoju posjetu granici sa Meksikom, a prenos je naglo prekinut nakon četiri minuta. Isto tako strim je više puta prekinut kada je guverner Floride Ron DeSantis najavio predsjedničku kandidaturu.