Word dobija dodatak sa vještačkom inteligencijom

Creative Data Studios napravio je Ghostwriter ChatGPT dodatak koji omogućava korištenje vještačke inteligencije tokom rada u Word-u.

ChatGPT kompanije Open AI postao je izuzetno popularan širom svijeta, a tekstualni podaci koje je generisala vještačka inteligencija pomažu u različitim poslovima, pa tako i tokom pisanja.

Ghostwriter ChatGPT omogućava korištenje vještačke inteligencije unutar programa Word, tako što korisnik implementira odgovore (pisanje) bota u dokument dok je AI alat aktivan. Dužina odgovora se, takođe, može konfigurisati, ako koristite skuplju Word Pro verziju, a za korištenje bilo koje verzije neophodan je besplatni ključ Open AI.

Osnovna verzija Ghostwritter Chat GPT-a koristiće se na operativnim sistemima Windows, Mac i preko browser-a, a dostupna je u Office 2019 i 2021 paketima, kao i u Microsoft 365. Paket jednom koristniku sa jednim Open AI ključem omogućava ispravljanje grešaka u periodu do godinu dana.

Ghostwriter ChatGPT aktivira se iz Office Add-in prodavnice, ali njegov kreator Patrik Hasting upozorava da bi dodatak mogao biti uklonjen iz prodavnice kada Microsoft u Word uvede sopstvenu verziju ChatGPT-a. Microsoft je u međuvremenu odlučio da integriše ChatGPT u svoj internet pretraživač.

“Možda će Ghostwriter ChatGPT nestati za godinu ili dvije, kada postane sastavni dio Word-a i ja sam potpuno saglasan sa tim. Ono što sam napravio je sada dostupno svima”, navodi Hasting.

Creative Data Studio je najavio da će alat Office Bundle, koji uvodi ChatGPT u Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook, takođe uskoro biti dostupan, a da će oni koji sada kupe Ghostwriter ChatGPT imati popust na cijeli paket.

Očekuje se da će ChatGPT i AI u bliskoj budućnosti biti implementirani na više Microsoft proizvoda. Kompanija je upravo najavila AI alate u okviru Microsoft Teams Premium-a, uključujući inteligentni režim za sastanke. Takođe se priča da će nova verzija ChatGPT-a biti dodata na Bing u narednim nedjeljama.