WhatsApp uskoro dozvoljava kreiranje stikera

WhatsApp stikeri mogu biti veoma zabavan dodatak u razgovorima, ali nije postojao način da ih napravite direktno iz aplikacije.

Platforma za razmjenu poruka trenutno testira alatku za pravljenje stikera i ovaj potez bi trebalo da odbaci potrebu za korišctenjem stikera sa treće strane.

WhatsApp je objavio beta ažuriranje za iOS verziju koje uključuje ugrađeni alat za pravljenje naljepnica. Prema izvještaju WABetaInfo, postojaće opcija “nova naljepnica” (new sticker) ispod opcije za dijeljenje ćaskanja.

Ova opcija će koristiti API za iOS 16, koji u suštini pomaže da uzmete isječak ili dio neke slike i da ga kopirate i zalijepite negdje drugdje. Ista funkcionalnost će se koristiti za kreiranje WhatsApp stikera.

Imaće dodatne alate za uređivanje (kao što je mogućnost uklanjanja pozadine) da biste napravili savršen stiker koju želite.
Za sada se opcija testira kao dio WhatsApp-a za iOS, ali bi uskoro mogla biti i za Android korisnike. Slična funkcionalnost je već dostupna za WhatsApp-ove veb i desktop verzije. Na WhatsApp aplikaciji trenutno postoji veliki broj dostupnih paketa naljepnica, ali još uvijek ne možete da ih kreirate.

Još se ne zna kada će WhatsApp-ov alat za pravljenje stikera biti zvanično dostupan za korisnike. Pošto je u fazi testiranja, najavu možemo očekivati vrlo brzo.

U međuvremenu, WhatsApp takođe testira renoviranje dizajna za Android koji bi bio inspirisan izgledom aplikacije za iOS. Kada posao bude završeen možemo očekivati da nova traka za navigaciju bude dole (sadašnja je na vrhu), a novi meni za opcije kao što su Izbriši, Proslijedi, Odgovori, Zadrži i Informacije pojaviće se u padajućem meniju.