WhatsApp spušta starosnu granicu za korisnike

Odluka da WhatsApp snizi granicu za korištenje aplikacije sa 16 na 13 godina predstavlja korak ka usklađivanju pravila s drugim zemljama poput SAD-a i Australije.

Ipak, važno je istaći da će ova promjena imati ograničen uticaj, budući da se oslanja na iskrenost korisnika pri unošenju datuma rođenja, kao i na ulogu roditelja u nadzoru dječjih mobitela radi osiguranja pridržavanja starosnih ograničenja za korištenje aplikacije.

Pored ove promjene, WhatsApp je najavio i niz drugih izmjena svojih uslova korištenja u skladu s nedavnim zakonima Evropske unije kao što su Digital Services Act i Digital Markets Act. Te promjene uključuju detaljnije informacije o moderiranju sadržaja na platformi i jasnije definisanje dozvoljenog i nedozvoljenog sadržaja.

Uprkos tim promjenama, end-to-end enkripcija WhatsApp platforme ostaje netaknuta, čime se osigurava visok nivo privatnosti korisnika. Takođe, dodatne funkcije zaštite privatnosti, poput zadate postavke “privacy” i mogućnosti blokiranja kontakata, ostaju integralni dio aplikacije.

Jedna od najavljenih promjena je i mogućnost slanja poruka na druge platforme putem WhatsApp-a, što se naziva “interoperability” (interoperabilnost). Iako je ova mogućnost potvrđena, još nije jasno koje će druge platforme biti povezane s WhatsApp-om osim Facebook Messenger-a, koji je takođe u vlasništvu Meta-e kao i sam WhatsApp.

Ove promjene signaliziraju evoluciju WhatsApp-a u skladu s potrebama korisnika i regulatornih zahtjeva, dok istovremeno ostaju posvećeni zaštiti privatnosti i sigurnosti svojih korisnika.