WhatsApp se povezuje sa Meta AI pomoćnikom

Kompanija Meta planira da svog digitalnog aistenta baziranog na vještačkoj inteligenciji integriše na svoje popularne platforme poput WhatsApp-a, Messenger-a, i Instagram-a.

Očekuje se da će se ovaj asistent prvo pojaviti u komunikatoru WhatsApp, koji će korisnicima sa novom funkcijom omogućiti da postavljaju pitanja i dobijaju odgovore u realnom vremenu, kao i da generišu slike i stikere u grupnim i pojedinačnim ćaskanjima.

Ova najava je napravljena tokom događaja Meta Connect 2023, ali kompanija nije precizirala tačan datum kada će ova funkcija biti dostupna svim korisnicima. Trenutno, Meta AI asistent je dostupan samo u Sjedinjenim Američkim Državama i podržava samo engleski jezik. Međutim, s obzirom na globalno prisustvo aplikacija kompanije Meta, očekuje se da će ovo ažuriranje postepeno biti lansirano i u drugim zemljama.

Meta je “trenirala” svoj AI na osnovu postova koje su korisnici unosili na Instagram, a sve u namjeri da dobiju chatbot koji će biti konkurentan sa OpenAI GPT, ali sa najavama da će imati razvijene ličnosti, kojima će zabavljati korisnike.

Osim na društvenim mrežama, Meta AI asistent će biti dostupan i na pametnim naočarima kompanije. Ovaj korak je dio napora kompanije da dodatno poboljša korisničko iskustvo i povrati povjerenje korisnika, posebno u svjetlu nedavnih kritika i zabrinutosti u vezi sa privatnošću korisnika, koje su često usmjerene ka aplikaciji WhatsApp.