WhatsApp omogućio prenošenje istorije ćaskanja uz pomoć QR koda

Nastavak inovacija kojima WhatsApp poboljšava korisničko iskustvo stiže u vidu lakšeg prenosa istorije chatova i fajlova na drugi uređaj bez korištenja cloud backupa.

Ova funkcija je trenutno dostupna samo korisnicima WhatsApp Beta verzije i podržava transfere samo između istih operativnih sistema, odnosno sa Androida na Android i sa iOS-a na iOS.

Proces prenosa podataka podrazumeva generisanje QR koda na starom uređaju koji sadrži sačuvanu chat istoriju. Zatim se prenos vrši lokalno putem Wi-Fi Directa na novi mobilni uređaj. Korisnici mogu pristupiti ovoj funkciji tako što odaberu opciju “Settings” u WhatsApp aplikaciji, zatim “Chats” i “Chat transfer”, gdje će biti dostupna nova opcija ukoliko je podržana za određenog korisnika.

Meta, matična kompanija WhatsApp-a, je saopštila da se podaci chat istorije dijele samo između dva uređaja i da su potpuno šifrovani tokom procesa transfera. Ova funkcija je posebno korisna u slučajevima kada korisnici žele prenijeti veće rezervne kopije koje ne mogu biti smještene u oblaku (cloud).

Spomenuli smo da WhatsApp aktivno radi da bi ova aplikacija bila atraktivna korisnicima, pa su omogućili više naloga na jednom uređaju za Android operativne sisteme. Isto tako su omogućili izmjenu poslatih poruka (ali samo tokom prvih 15 minuta od slanja), te povećali nivo bezbjednosti i enkripcije.