WhatsApp ima još jednu novu funkciju

WhatsApp, Meta-ina aplikacija za razmjenu poruka, dobila je funkciju Channels – mogućnost plasiranja sadržaja na način “jedan ka mnogima”.

Radi se o jednosmjernom alatu čiji je cilj emitovanje teksta, fotografija, videa, naljepnica ili anketa. Tu mogućnost već imaju korisnici Telegram-a, pa se očekivalo da će stići i na WhatsApp.

Oni koji budu željeli, kanale će moći ih pronaći u kartici Ažuriranja, gdje sami odlučuju koje će pratiti. Takođe, do tih sadržaja mogu doći putem poziva poslatih u četovima, e-poštom ili objavljenih na mreži.

Kako navode iz WhatsApp-a, administratorima je ostavljena mogućnost da sami odluče ko može pratiti njihov kanal i žele li da njihov kanal bude vidljiv svima ili ne. Administratori će moći i da blokiraju mogućnost prosljeđivanja svog kanala, kao i snimanja ekrana.

S obzirom na to da je cilj ove funkcije da sadržaj stigne do široke publiku, kanali neće biti end-to-end kriptovani. Iz kompanije poručuju da bi i kanali sa tim ograničenjem mogli imati smisla, na primjer ako su njihovi kreatori zdravstvene organizacije.

U planu je i uvođenje sistema plaćanja tako plasiranog sadržaja. Takođe, iz WhatsApp-a poručuju da će lični podaci i administratora i pratilaca biti zaštićeni. Telefonski broj i profilna slika administratora neće biti vidljivi pratiocima, ali ni admninistrator neće imati pristup brojevima telefona pratilaca.

Channels će na ovoj Meta-inoj mreži u početku biti dostupni u Kolumbiji i Singapuru, da bi narednih mjeseci stigli i u druge krajeve svijeta.