WhatsApp dobija opciju “view once”

WhatsApp uvodi opciju “view once” za poruke. To znači da će one nestati nakon što ih jednom pročitamo.

Podsjećamo, krajem 2020. godine ova mreža za razmjenu poruka dobila je tu sjajnu opciju za zaštitu privatnosti – poruke koje nestaju. Najprije su poruke nestajale nakon sedam dana, da bi kasnije bila uvedena mogućnost da one nestaju nakon 24 časa ili 90 dana.

Sada, prema navodima sajta WABetaInfo, kompanija radi na “ekstremnijoj” opciji, gdje će poruka nestajati nakon što bude otvorena samo jednom. Nakon toga više neće biti vidljiva ni pošiljaocu ni primaocu. Takođe, primalac tu poruku ne može ni podijeliti niti proslijediti. Dakle, ne postoji mogućnost da je primalac sačuva.

One koji su pomislili da bi snimak ekrana mogao biti rješenje u tom slučaju, moramo razočarati, jer je vrlo vjerovatno da će i ta opcija biti onemogućena. Podsjećamo, kada na WhatsApp-u pošaljete fotografiju ili video za “jednokratni” pregled, drugi ne mogu da naprave snimak ekrana i sačuvaju vašu objavu.

Nova funkcija dostupna je u najnovijoj WhatsApp beta verziji za Android (verzija 2.22.25.20).  Reakcije na ovaj potez kompanije u vlasništvu Meta-e su vrlo pozitivne. To ‘e biti jedan od načina dijeljenja informacija bez bojazni da će biti nekome proslijeđene ili u toj formi zloupotrijebljene.