Video igra iz BiH pobijedila na svjetskom takmičenju

Dino Trnka, bosanskohercegovački gejmer, autor je video igre Lifespace Traveler koja je osvojila nagradu na Svjetskom takmičenju u razvoju igara Game Development World Championship 2022.

Ova igra osvojila je prvo mesto u kategoriji najbolje video igre nezavisnih programera po izboru publike, koja je bila najteža kategorija.

Trnka je video igru kreirao tokom četiri godine, a zahvaljujući originalnosti i kvalitetu uspio je da se izdvoji iz mase drugih igara i osvoji nagradu.

Lifespace Traveler je cyberpunk akciona igra puna uzbuđenja, koja je jednostavna za učenje, ali izazovna za savladavanje. Igra zahtijeva brze reflekse, strpljenje i koncentraciju, namijenjena je igračima koji žele da testiraju svoje reflekse u brzim i nepredvidivim izazovima dok otkrivaju tajne mračnog distopijskog svijeta.

Trnka je izjavio da se zbog pobjede na takmičenju veoma lijepo osjeća, posebno jer je konkurencija bila jaka, ali i zato što će ova nagrada omogućiti veću vidljivost za samu igru. Takođe, ova nagrada će mu omogućiti i posjetu najboljim finskim kompanijama koje se bave kreiranjem video igara, kao i licencu za različite softverske pakete.

On smatra da je ovo potvrda da je moguće uspjeti i sa ovakvim projektom koji je samostalno radio četiri godine. Trnka je naglasio da je ovo za njega odskočna daska jer planira i dalje da se usavršava i stvara nove igre.

Game Development World Championship 2022 je otvoreno svjetsko takmičenje u razvoju igara, koje ima za cilj da istakne nove talente u usponu. Takmičenje se održava već 10 godina, a u njemu je učestvovalo više od 25.000 programera iz 145 različitih država. Samo u 2022. godini bilo je više od 3600 prijavljenih igara. Do sada su podijeljene nagrade u vrijednosti od više od pola miliona dolara.

Lifespace Traveler će biti dostupna javnosti na platformi Steam krajem juna 2023. godine. Ovo je veliki uspjeh za Dina Trnku, koji je svojim radom i talentom pokazao da je Bosna i Hercegovina zemlja koja ima mnogo talentovanih gejmera.