Upotpunite praznike uz nove dokumentarce na NATIONAL GEOGRAPHIC kanalu

U okviru m:tel IPTV-ja, gledajte premijere dokumentarnih emisija „Život ispod nule: Prvi stanovnici Aljaske“, „Skrivene razmere Holokausta” i „Izbrisani: Tamnoputi heroji Drugog svetskog rata“

U trećoj sezoni dokumentarnog serijala „Život ispod nule: Prvi stanovnici Aljaske“, čijih 20 epizoda počinje da se emituje od 2. maja, četvrtkom od 21.00 časova, vraćamo se u prošlost i otkrivamo kako je izgledalo prilagođavanje čovjeka na najudaljenijem dijelu sjevernoameričkog kontinenta.

Izvor fotografije: Tailor PR, National Geographic

U prelijepoj, ali negostoljubivoj sredini, opstanak je zagarantovan samo onima koji su u svakom trenutku spremni na borbu. Kada su Rusi stigli na Aljasku u 18. vijeku, starosjedeoci su tamo živjeli već hiljadama godina, razvijajući i usavršavajući tehnike za preživljavanje u nekim od najtežih životnih uslova. Njihova tradicija i tehnike prenose se s koljena na koljeno i, uprkos svemu, oni su uspjeli da održe svoje običaje. Sada je nasljeđe ovih drevnih stanovnika Aljaske polazna osnova novih naseljenika, koji će u ovoj surovoj sredini pokušati da pronađu svoj dom. Iz epizode u epizodu treće sezone otkrivamo kako jedni pored drugih oni grade budućnost zasnovanu na preživljavanju. U novim nastavcima trećeg ciklusa pratimo životne priče pojedinaca čiji je svaki novi dan – borba.

Jednočasovna dokumentarna emisija „Skrivene razmjere Holokausta“, koja se emituje u utorak, 7. maja od 22.00 časova, ukazuje nam na nesagledivost istinskih žrtava nacističkog režima tokom Drugog svjetskog rata. Iako se čini da je istorija poznata, i da nam cifra od šest miliona ubijenih Jevreja u koncentracionim logorima širom Evrope tokom sistematskog genocida, sa pravom oduzima daha, istina je još strašnija. Svi mislimo da znamo prave razmere Holokausta, ali ne znamo.

Prije nego što je nacistički režim Adolfa Hitlera počeo sa osnivanjem logora, milioni nevinih ljudi stradali u raznim zemljama istočne Evrope u čistkama koje su za cilj imale zastrašivanje i uklanjanje nepodobnih, intelektualne elite i političkih neprijatelja. Tačan broj ubijenih nije poznat, a tijela žrtava nikad nisu pronađena. Na osnovu raspoloživih podataka, okvirni proračuni procenjuju se na milion i po ubijenih ljudi, ali pretpostavlja se da je prava istina daleko iznad ove brojke. U dokumentarcu „Skrivene razmere Holokausta“ ekipe istražitelja koriste forenzičke tehnike i savremenu tehnologiju kako bi utvrdili prave razmere Holokausta.

Dokumentarni serijal “Izbrisani: Tamnoputi heroji Drugog svjetskog rata”, moći ćemo gledati od 28. maja, utorkom u 22.00 časa, gledaoce vodi na nevjerovatno putovanje tokom kojeg će otkriti ne tako poznate činjenice o sudbini vojnika afroameričkog porijekla tokom najkrvavijeg sukoba svih vremena na našoj planeti.

Izvor fotografije: Tailor PR, National Geographic

Izvršni producent i narator ovog četvorodjelnog dokumentarca je Idris Elba, britanski glumac i muzičar nominovan za pet priznanja Emi, dvije nagrade BAFTA i dobitnik Zlatnog globusa. Zanimljivo je to da se Idrisov deda borio u Drugom svjetskom ratu, zbog čega učešće u ovom serijalu za njega ima posebno značenje. Serijal baca svjetlo na nevjerovatan doprinos osam miliona tamnoputih vojnika, koji su se herojski borili u redovima savezničkih snaga, ali čije su priče većinom ostale neispričane. Kroz moćna svjedočenja nasljednika ovih junaka, arhivski snimci i doprinos istoričara, svaka epizoda prikazuje tri nevjerovatna junaka, od 16-godišnjeg Njujorčanina do indijskog aristokrate, i otkriva njihovu hrabrost u bitkama za Perl Harbor, Dan D, Dankerk i Ardene. Ovaj serijal otkriva i povezanost između hrabrih ratnika i uspon mnogobrojnih pokreta za slobodu, koji su obišli svijet nakon završetka ratnih operacija. Serijal kroz četiri epizode odaje počast hrabrosti i požrtvovanosti ovih neverovatnih pojedinaca i služi, kao moćan podsjetnik na borbu za jednakost koja traje i danas.