Učešće kompanije m:tel u konferenciji „Cyber security – izazovi i rješenja u digitalnom svijetu„

Donosioci odluka i IT stručnjaci iz BiH razgovarali o Cyber sigurnosti

U organizaciji Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH), a uz podršku kompanije m:tel, u Sarajevu je 9. juna održana konferencija pod nazivom „Cyber security – izazovi i rješenja u digitalnom svijetu“.

Konferenciju su otvorili službenik za ekonomska pitanja Ambasade SAD u BiH Ryan S Miller, generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić te član upravnog odbora i predsjednik ICT komiteta AmCham-a Damir Dizdarević.

Na konferenciji se razgovaralo o aktuelnim temama i tehnologijama iz oblasti cyber sigurnosti, te zaštiti djece u online svijetu.

U toku konferencije održana je i panel diskusija na temu pokretanja inicijative i donošenja odgovarajućih zakonskih rješenja vezanih za Cyber sigurnost. U panelu je učestvovao i izvršni direktor za tehniku kompanije m:tel, Milan Aleksijević, kao predstavnik jednog od tri dominantna telekom operatera.

Učešće kompanije m:tel u konferenciji „Cyber security – izazovi i rješenja u digitalnom svijetu„

“Cyber prostor je neprestano izložen sve opasnijim napadima hakera koji kontinuirano ispituju i pronalaze nove vrste ranjivosti ICT opreme i rešenja. Mtel zato dosta polaže na ulaganje kako u odgovarajuću opremu, tako i u ljudske resurse kako bi pravilno adresirao ovu oblast. U saradnji sa kompanijama iz naše grupacije, relevantnim partnerskim kompanijama, kao i kroz kontinuiranu edukaciju naših zaposlenih, stalno ispitujemo, pronalazimo i primenjujemo najbolje svetske prakse iz ove oblasti i implementiramo najnaprednija rešenja koja nudimo i svojim korisnicima. Naša obaveza je da pored toga što kontinuirano radimo na zaštiti svoje infrastrukture i naših korisnika, intenzivno radimo i na podizanju svesti javnosti o cyber sigurnosti što i činimo kroz različite projekte i saradnju sa relevantnim organizacijama i državnim institucijama“, istakao je tokom izlaganja Aleksijević.

Na panelu su učestvovali i predstavnici državnh i entitetskih institucija: poslanici parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović i Saša Magazinović, predstavnica Ministarstva sigurnosti BiH Sabina Baraković, poslanik parlamentarne skupštine Federacije BiH Damir Mašić te predstavnik Akademskog CERT tima Predrag Puharić.