U okviru projekta „Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj“, realizovana obuka za nastavnike i stručne saradnike

Kompanija m:tel, kao dugogodišnji partner Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, naročito kada je riječ o društveno odgovornim projektima, učestvovala je aktivno i u projektu koji se tiče jačanja medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj.

U prethodnom periodu, a u okviru projekta „Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj“ organizovane su obuke za nastavnike i stručne saradnike, s ciljem da se oni ohrabre da razvijaju svijest svojih đaka o značaju svih medija u našem društvu, pravima djeteta na zaštitu bezbjednosti i privatnosti u medijima, kao i da ih poduče o načinima na koje mogu da iskoriste nove medije za svoj rad u školi.

Završno predavanje nastavnicima i saradnicima bilo je i prilika da im se svečano uruče uvjerenja o završenoj obuci, a tom događaju su prisustvovali generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović te pomoćnik ministra saobraćaja i veza Dijana Obradović.  

O partnerstvu sa Ministarstvom saobraćaja i veza te Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i kompanije m:tel, Trivan je rekla je da se tradicija dobre saradnje nastavlja, ali i unapređuje iz godine u godinu. Tome je dokaz i učešće kompanije m:tel u ovom važnom projektu.

„Pre nekoliko godina pričali smo o tome kako nam je posao da digitalno opismenimo decu. Mislim da to više nije tema ni obrazovanja ni društva, ona su već opismenjena u tom smislu. Na nama je sada da ih naučimo kako da ne budu zloupotrebljena digitalnim tehnologijama koja vladaju njihovim životima. Medijska pismenost podrazumeva da oni na pravilan način iskoriste informacije, a ne da budu zloupotrebljeni lažnom ili neproverenom informacijom. Kako da ne budu izloženi opasnim produktima i opasnim idejama, to je ono o čemu treba sa njima da razgovaramo. Mi, kao telekomunikaciona kompanija, činimo ono što je u našoj moći, u smislu zabrane pristupa deci određenim sadržajima, a o čemu odlučuju roditelji. Međutim, deca su mnogo brža i bolje tehnički pismena od nas te ovakve zabrane nisu najbolji put, nego upravo ovo što Ministarstvo saobraćaja i veza, i svi ostali ovde prisutni, radimo“, istakla je ovom prilikom Trivan.      

Podsjećamo, projekat je pokrenut još 2019. godine, a povodom priključivanja Republike Srpske obilježavanju Evropske nedjelje medijske pismenosti. Tokom prethodne godine realizovane su mnogobrojne aktivnosti u pravcu jačanja medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj, a jedna od njih je i konkurs za najbolje projekte u oblasti medijske pismenosti za osnovne škole. Kompanija m:tel je aktivno učestvovala u ovom projektu, a dodijelila je i nagrade za najboljih pet škola u vidu laptopa i tableta.