U Mostaru otvorene 105. Šantićeve večeri poezije

Tradicionalni prijatelj ove manifestacije koja traje već duže od jednog vijeka, i ove godine je kompanija m:tel.

Izložbom „Aleksa Šantić i mostarski književni krug“, autora akademika Ranka Popovića, te u organizaciji Srpskog prosvjetnog društva „Prosvjeta“ – Gradski odbor Mostar i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, u Mostaru su otvorene 105. Šantićeve večeri poezije. Otvaranju je, kako je to već tradicionalno, prethodilo održavanje pomena i polaganje cvijeća na grobu Alekse Šantića.

„Velika je čast biti prijatelj kulturne manifestacije koja traje ovoliko koliko traju ‘Šantićeve večeri poezije’. Čast je i biti dio naroda koji je iznjedrio ovakvog velikana. Zato smo kao kompanija veoma ponosni na ovo prijateljstvo koje ćemo njegovati i u budućnosti“, naglasio je Milosav Parezanović, izvršni direktor za prodaju kompanije m:tel, koji je u ime ove kompanije prisustvovao otvaranju manifestacije. 

U okviru manifestacije sve ljubitelje pisane riječi očekuje bogat program, poput „Šantićevih trajanja“ u manastiru Žitomislić, te promocija Sabranih djela Alekse Šantića, kao i naučni skup „Aleksa Šantić − 100 godina nakon smrti“. Pored navedenog, organizatori najavljuju pjesničke večeri, dodjelu književne nagrade Aleksa Šantić, te pjesničko-muzičko veče sa pjesnikom Perom Zupcem. Manifestacija se završava u Nevesinju gdje će, takođe tradicionalno, biti održan program pod nazivom „Nevesinje – druga Šantićeva kuća“, a u okviru koga će u Kulturnom centru „Nebojša Glogovac“ biti odigrana poetska predstava „Gorki plamen“, DIS teatra Banjaluka.