Twitter želi da naglasi AI generisane sadržaje

Twitter testira nove opcije koje će pomoći da korisnici lakše prepoznaju lažne vijesti i obmanjujući sadržaj.

Borba sa lažnim vijestima i obmanama na društvenim mrežama dobila je još jedan izazov, a to su sadržaji koje generiše AI. Sve napredniji programi stvaraju vjerne video snimke ili slike koje javnost teško može prepoznati i lako postaje žrtva obmane.

Twitter je ranije omogućio pojavu “Bilješke zajednice” ispod tvitova kojima su korisnici dali kontekst i objasnili u čemu se nalazi obmana.

Ova opcija ima za cilj pružanje korisnih informacija i konteksta, na osnovu ocjena i mišljenja različitih korisnika, uz referisanje na kredibilne izvore. Kada se utvrdi da je dovoljan broj saradnika ocijenio bilješku kao korisnu, ona će biti javno prikazana na tvitu, pružajući dodatne informacije korisnicima.

Sljedeći korak je da se isto učini i za AI generisane sadržaje. I ne samo to, već da se koristi AI koji će to uraditi sam. Proširena funkcionalnost opcije “Bilješke zajednice” bi trebalo da skreće pažnju na potencijalnu manipulaciju slikom od strane vještačke inteligencije ili drugih faktora.

Drugi korak je da se ta bilješka koja se doda ispod prvog utvrđenog automatski dodaje na sve prethodne i buduće kopije iste slike. Međutim, razvoj ove proširene funkcionalnosti zahtijeva dodatno vrijeme kako bi se postigla visoka preciznost podudaranja slika i izbjegle greške.

Trenutno, opcija podržava tvitove sa samo jednom fotografijom, ali postoje planovi da se proširi na video snimke i tvitove koji sadrže više fotografija ili video sadržaja.