Twitter uvodi naplatu za članke

Twitter ne prestaje da eksperimentiše sa novim opcijama, a jedna od onih na kojima radi je naplaćivanje pristupa određenim sadržajima.

Kako je najavio Elon Musk, kompanije i autori dobiće mogućnost da zarađuju od svojih sadržaja koje objavljuju na mreži i na način što će naplaćivati pristup svakom pojedinačnom članku.

Mediji prenose da ova opcija baš i neće biti povoljna, odnosno da bi korisnike mogao više koštati pristup jednoj objavi nego pretplata koja omogućava praćenje svih sadržaja. Cilj je, navodno, omogućavanje korisnicima da povremeno plate da pročitaju određene sadržaje. Drugim riječima, ta opcija bila bi namijenjena onima koji nisu toliko “zagriženi” za sadržaje koji se objavljuju na Twitter-u da žele biti stalni pretplatnici.

Musk je navodno izjavio da pristup članku ne bi trebao koštati koliko mjesečna pretplata, ali zvaničnih informacija još nema. Takođe, nije poznato koliku proviziju će kompanija uzimati.

Ova usluga, koja bi trebalo bi da se pojavi narednog mjeseca, nije preveliko iznenađenje, s obzirom na težnje Twitter-a da privuče autore i podkastere mogućnostima da unovče svoje sadržaje.

Podsjećamo, Twitter Blue usluga, pomoću koje po cijeni od oko osam dolara dobijate plavu kvačicu već je globalno dostupna,  a i pristup API-ju više nije besplatan, zbog čega pojedine velike kompanije više ne sarađuju sa Twitter-om.