Twitter uvodi još jednu zanimljivu opciju

Twitter je protekle nedjelje uveo novu opciju koja prikazuje broj pregleda tweet-ova.

Korisnicima mreže sada je omogućeno da vide koliko ljudi je vidjelo njihov tweet, a isto tako mogu da vide broj pregleda drugih tweet-ova. Nova opcije prvo je uvedena na mobilnom Twitter-u na Android i Apple uređajima, a uskoro će svima biti dostupna na veb verziji.

Ovo je još jedan od noviteta koji dolazi u eri otkad je kompaniju i platformu preuzeo Elon Musk. On je prilično entuzijastičan kada je ovaj novitet u pitanju jer je utvrdio i objavio da više od 90 odsto korisnika mreže čita objave, ali ih opšte ne objavljuje, niti ima bilo kakvu drugu interakciju. U tom smislu broj pregleda će onima koji tweet-aju prikazati stvarni domet nekog tweet-a.

Twitter je objasnio kako računa preglede: svaki put kada se tweet pojavi na nečijem ekranu dok korisnik skroluje po telefonu ili na računaru računa se kao pregled. U preglede je uračunato i kada se tweet pojavi na internetu tokom pretrage ili ako je ubačen u članak.

U preglede je čak uračunato i kada svoj tweet pregleda autor. Osim pozitivnih komentara na ovaj novitet bilo je i negativnih. Na primjer, sada svi mogu vidjeti da nečiji tweet nije imao toliki broj pregleda, što mnogima ne ide u korist.

Zanimljivo je da nova opcija baš i ne prati trenutne trendove na društvenim mrežama. Facebook i Instagram omogućavaju korisnicima da sakriju broj lajkova baš zbog toga što javno vidljiv mali broj lajkova može imati negativan uticaj na ljude, pogotovo na mlađe osobe, a YouTube je od prošle godine omogućio sakrivanje broja “dislajkova” na videima.