Twitter ukinuo pa vratio besplatne plave kvačice

Twitter ovih dana povlači pomalo kontradiktorne poteze – ukida opcije, pa ih ponovo vraća.

Naime, nakon što je popularna mreža u vlasništvu Elona Muska ukinula kvačicu koja označava verifikovan profil svima koji ne plaćaju pretplatu, dakle i javnim ličnostima koje su je do sada dobijale besplatno, ovaj već popularni znak ponovo su dobili neki od njih, takođe gratis.

Tako mnoge slavne ličnosti, među kojima su pjevačica i dizajnerka Victoria Beckham i muzička zvijezda Beyonce, ponovo imaju plavu kvačicu.

Ona je služila kao znak da je profil autentičan, kako bi se spriječile zloupotrebe i pojave lažnih naloga na ovoj mreži. Dolaskom Elona Muska na čelo kompanije mnogo toga se promijenilo, pa je i besplatna kvačica postala sporna.

Nakon brojnih najava, 20. aprila zaista je ukinuta onima koji ne plaćaju pretplatu, odnosno postala je osnovni pokazatelj koji korisnici su pretplaćeni na premium uslugu Twitter Blue. Podsjećamo, cijena pretplate iznosi oko osam dolara.

Mediji prenose da je “novu-staru” plavu kvačicu među prvima dobio poznati voditelj James O'Brien, koji ima čak 1,1 milion pratilaca na Twitter-u. On je za BBC kazao da mu se ona “sama vratila”, odnosno da nije platio pretplatu.

Šta se krije iza svega toga i šta je to što će tek uslijediti, teško je pretpostaviti. Ne preostaje nam ništa drugo nego da sačekamo zvanično saopštenje kompanije.