Twitter će omogućiti da provjerimo da li smo i zašto zabranjeni na ovoj mreži      

Popularna društvena mreža Twitter sprema softversko ažuriranje koje će korisnicima pružiti mogućnost pristupa opciji koja otkriva jesu li zabranjeni na ovoj mreži i ukoliko jesu – zbog čega.

Ovu novinu najavio je novi vlasnik mreže Elon Musk. Naglasio je da će nova nova alatka korisnicima pojasniti čime su zaslužili da budu skriveni (shadowbanned), te će im dati smjernice kako da podnesu zahtjev za žalbu i povratak na normalan status.

Sam termin “shadowbanned” najčešće označava da korisnikove objave nisu vidljive drugima ili da se profil teško pronalazi bez znanja korisnika. “Shadowbanned” na različitim sajtovima često ima različito značenje.

Još uvijek nije poznato kada će nova mogućnost biti dostupna korisnicima. Inače, otkako je Musk preuzeo Twitter u ovoj kompaniji se iz dana u dan dešavaju različite promjene, od onih vezanih za funkcionisanje mreže, koje se odražavaju i na korisnike, do novina u samom radu kompanije. U svakom slučaju, svaka informacija, pozitivna ili negativna, zvanična ili nezvanična, o ovoj mreži, sada još brže dospijeva u žižu javnosti.

Ova najnovija alatka o statusu korisnika neće biti jedinstvena na društvenim mrežama. Konkurentska kompanija Meta već je nešto vrlo slično aktivirala na Instagram-u. Naime, njegovi korisnici sada mogu da provjere da li su blokirani kada su u pitanju preporuke.