Tržište preklopnih telefona: Samsung ima primat

Kompanija Samsung prodala je više sklopivih uređaja u mjesecu lansiranja Galaxy Z Fold 3 modela nego u cijeloj 2020. godini.

Dobit je ostvarena zahvaljujući novim sklopivim uređajima koji su lansirani u avgustu, Samsung Galaxy Z Fold 3 i Samsung Galaxy Z Flip 3. Kombinovana prodaja oba uređaja u mjesecu nakon njihovog debija, premašila je broj prodatih mobilnih telefona koje je kompanija zabilježila u prethodnoj godini.

Oba sklopiva telefona su poboljšane verzije svojih prethodnika, sa boljim softverom i karakteristikama.

Prema Counterpoint Research-u, devet miliona sklopivih telefona je prodato širom svijeta tokom 2021. godine, što je trostruko povećanje u odnosu na 2020. U toku prošle godine, Samsung je činio 88% tržišta sklopivih telefona. 

 

Očekujemo da će cijene sklopivih pametnih telefona vremenom pasti, jer će proizvođači usavršavati dizajn i povećavati proizvodnju komponenti poput fleksibilnih displeja i mehanizama šarki.

TCL je, na primjer, odlučio da ne pokreće masovnu proizvodnju svog Project Chicago telefona na preklop. Trenutno ovaj telefon košta 1.000 dolara, a kompanija nastavlja s razvojem sklopivih telefona s ciljem da se približi kupcima po cijenama od 500 i 600 dolara.

Takođe, analitičari očekuju da će Apple 2023. godine objaviti svoj iPhone Flip.