Tržište pametnih satova nezaustavljivo raste

Uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi, globalno tržište pametnih satova nezaustavljivo raste.

Prema izvještaju kompanije Counterpoint Research, samo u prvom tromjesečju ove godine poraslo je za 13 odsto. Zanimljivo je da je dvocifren rast evidentiran čak pet tromjesečja uzastopno, što pokazuje da interesovanje potrošača za ovakvim uređajima postaje sve veće i veće.

Očekivano, Apple je ostao na čelu po prodaji pametnih satova, sa učešćem od 36 odsto u ukupnoj isporuci. U kompaniji Counterpoint Research vjeruju da bi vodstvo Apple-a moglo dodatno porasti u narednim mjesecima, a pojašnjavaju da Apple Watch najviše biraju ljubitelji Apple-ovih telefona, kojih je, takođe, sve više.

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung našao se odmah iz Apple-a, sa rastom isporuke od 46 odsto u odnosu na 2021. godinu, čime svakako može biti i više nego zadovoljan. Za ovaj napredak najzaslužnija je Galaxy Watch 4 linija.

Iako je zabilježila manje tržišno učešće, kompanija Huawei našla se na trećem mjestu, a prati je Xiaomi sa nevjerovatnim rastom od 69% na godišnjem nivou. Na petom mjestuje kompanija Garmin, a na šestom brend Amazfit.  

S obzirom na to kakve sve mogućnosti donose moderni pametni satovi pomenutih kompanija, ne čudi što su sve traženiji. Najnoviji modeli omogućavaju čak i mjerenje nivoa kiseonika u krvi, brzine otkucaja srca, nivoa stresa… tako da je njihova korist zaista višestruka.