TikTok uvodi novi zanimljiv feed

TikTok ima veliku naučnu zajednicu i sada želi da to svi znaju i lakše pronađu kvalitetan sadržaj, pa tim povodom uvodi novi feed.

TikTok je pokrenuo STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) feed koji prikazuje samo edukativne klipove pomoću kojih korisnici mogu naučiti kodiranje, ili razgovarati o eksperimentima bez potrebe za “lutanjem” kroz uobičajeni sadržaj koji je fokusiran na zabavu.

Pored toga, TikTok se potrudio kako bi u ovoj novoj sekciji blokirao dezinformacije. Kompanija Common Sense Networks će analizirati sadržaj kako bi se osiguralo da je relevantan za STEM feed, dok će institut Poynter provjeravati tačnost. Svaki klip koji ne prođe obje inspekcije neće se pojaviti u novom feed-u.

Korisnici TikTok-a u SAD-u počeće viđati STEM feed u narednim sedmicama. Društvena mreža je već počela eksperimentisati s Topic Feed-om u nekim regijama kako bi okupila fanove gaminga, sporta i drugih zajedničkih tema. Feed fokusiran na nauku smatra se ekspanzijom ove inicijative.

Ovi noviteti nisu iznenađenje jer je TikTok na “meti” vlada zapadnih zemalja i škola koje su zabrinute da bi društvena mreža mogla nanijeti štetu djeci i tinejdžerima.

Međuti, bar tako je zamišljeno, STEM feed kreira pozitivan prostor za “zajedničko učenje, inspiraciju i obogaćivanje”, tvrde iz TikTok-a, a potencijalno je i unosan jer su hashtag-ovi povezani sa STEM-om dosad prikupili više od 110 milijardi pregleda.

Pitanje je da li će ovo pomoći TikTok-u da “preživi” u SAD-u.