TikTok kreatori dobiće više alata za ograničavanje publike

Autori sadržaja na TikTok-u imaće na raspolaganju više alata pomoću kojih će moći ograničiti koja publika može da vidi ono što objavljuju.

Kreatori videa koji su namijenjeni punoljetnoj publici i smatraju da sadržaj nije primjeren mlađima, moći će spriječiti da ono što su objavili vide tiktokeri koji su mlađi od 18 godina.

Ovo se npr. odnosi na sadržaj u kojem postoje aluzije ili sugestije seksualnog tipa, ali koje ne krše pravila TikTok-a, ili su blizu granice dozvoljenog.

Iz TikTok-a je još u oktobru najavljeno da će takve funkcije biti dostupne u livestream snimcima gdje će autori moći blokirati da sadržaj vide maloljetnici.

Sada je spektar ovih opcija proširen i na obične klipove, a u narednom periodu će ih moći koristiti tiktokeri na globalnom nivou.

Algoritam na mreži TikTok sada funkcioniše tako da kao preporuku korisnicima prikazuje nasumični niz sadržaja koji često uopšte nije povezan. Nakon nekog humorističnog snimka sasvim normalno se prikazuje politički video ili neki instagramičan snimak slavne osobe ili influensera.

Nove funkcije trebalo bi da spriječe da neadekvatni video klipovi dopru “slučajno” do publike koja ne bi trebalo da ih vidi, a istovremeno da se ono što je predviđeno za stariju publiku, ili je na granici pravila, pojavi na TikTok timeline-u punoljetnih koristnika mreže.

Iz TikTok-a je pojašnjeno da će se postojeća pravila i dalje primjenjevati na sve kreatore, da će se ono što krši pravila, kao i “golotinja”, uklanjati.

Treba napomenuti da Instagram, takođe, ima ograničenja o tome ko može da pristupi osjetljivom sadržaju, a prošle godine su podešavanja na platformi ažurirana kako bi autori mogli odrediti koje vrste preporuka i kome (može se odrediti granica životne dobi) žele da dopuste.