TikTok korisnicima otkriva zašto im je određeni video preporučen

TikTok uvodi novu opciju koja korisnicima omogućava da vide zašto im je određeni video preporučen u njihovom feedu “For You”.

Dakle, da bi razumjeli zašto im je neki video snimak preporučen, korisnici treba da dodirnu opciju za dijeljenje i odaberu ikonicu sa znakom pitanja pod nazivom “Zašto ovaj video”. Tu se krije pojašnjenje.

Neki korisnici će biti obaviješteni da im je baš taj video ponuđen zbog njihovih interakcija, odnosno sadržaja koje gledaju, lajkuju ili dijele, komentara koje objavljuju ili sadržaja koje pretražuju. Takođe, u pojašnjenju može stajati da razlog za preporuku određenog videa proističe iz toga koje naloge korisnik prati.

Iz TikTok-a navode da među razlozima može biti i to što je određeni video nedavno objavljen u korisnikovom regionu, ili je samo na tom prostoru popularan.

“U budućnosti ćemo nastaviti proširivati ​​ovu opciju kako bismo unijeli više transparentnosti u preporuke sadržaja”, navode iz kompanije. Mediji ukazuju da novo ažuriranje dolazi nakon istraživanja prema kojem algoritam TikTok-a može korisnike usmjeriti na potencijalno opasne sadržaje, poput onih o poremećajima u ishrani ili samoubistvu. To je posebno zabrinjavajuće zbog mlađih korisnika.

S druge strane, TikTok-ov personalizovani algoritam stranice “For You” zaslužan je za sposobnost aplikacije da korisnicima prikaže sadržaj koji će im vrlo vjerovatno biti zanimljiv. Naravno, i ovaj sistem može da pogriješi, pa je zato korisno da korisnik sazna više o tome zašto se video našao na njegovom feedu “For You”.