Threads mreža dostupna i Evropljanima

Nakon najave putem Instagram pozivnice i odbrojavanja, Threads je konačno stigao na web, dok iOS i Android aplikacije i dalje nisu dostupne svim korisnicima u EU.

Threads.net je sada aktivan na webu, ali mnogi će morati sačekati mobilnu aplikaciju. Prijavljivanje putem Instagram profila je opcionalno, ali se može pristupiti i bez kreiranja profila, iako u tom slučaju nije moguće dijeliti sadržaj ili komunicirati s njim.

Odgađanje u lansiranju Threads-a u Evropskoj uniji pridonosi dolazak zakona Digital Markets Acts (DMA) koji će stupiti na snagu 2024. godine. Meta želi osigurati da Threads bude u skladu sa zakonom, posebno u vezi s pravilima dijeljenja podataka između aplikacija. Prema pravilima EU, aplikacija omogućava korisnicima pristup platformi čak i bez kreiranja profila.

Threads je započeo svoje putovanje 5. jula s osnovnim funkcijama, zahtijevajući od korisnika prijavu putem Instagram profila. Sličan X-u u izgledu, podržavao je tekstualne postove do 500 karaktera, dijeljenje fotografija i klipova do pet minuta, Repost i Quote opcije, s mogućnošću ograničavanja odgovora i blokiranja/prijavljivanja korisnika.

Web verzija i Following te For You feedovi su se od tada pojavili, a korisnici mogu dijeliti postove s Threads-a na Instagramu. Meta je u fazi testiranja funkcije koja će omogućiti dijeljenje postova s Threads-a na Mastodonu i drugim fediverse aplikacijama.

Rast Threads-a prati strm pad platforme X (nekadašnjeg Twittera), koji je postao polarizovaniji nakon preuzimanja od strane Elona Muska. Threads je privukao preko 100 miliona korisnika u svega pet dana, ali je njegov broj korisnika počeo naglo opadati mjesec dana nakon lansiranja. Ulaskom na evropsko tržište, Threads bi trebao ojačati, a Meta ima moć da ga učini uspješnim i ugrozi etablirane i potencijalne konkurente.