ThinkPad X1 Fold Gen 2: Šta sve donosi nova generacija Lenovo laptopa?

Lenovo je na sajmu elektronike u Berlinu (IFA) službeno predstavio najnoviji ThinkPad X1 Fold Gen 2 laptop, sa boljim hardverom, većim ekranom i sofisticiranim karakteristikama.

ThinkPad X1 Fold predstavljen je prije nekoliko godina i bio je prvi Lenovo laptop sa preklopnim ekranom, a sada je najavljena nova verzija uređaja pod imenom Lenovo ThinkPad X1 Fold Gen 2.

Prvi model je imao i ulogu prototipa, nakon unapređenja i mišljenja korisnika stvorena je druga generacija sa brojnim poboljšanjima.

Fokus je na glavnom ekranu ThinkPad X1 Fold-a. Druga generacija donosi savitljivi Samsung OLED od 16,3 inča, rezolucije 2024×2560 piksela, svjetline 600 nita, sa tochscreen mogućnošću.

Kada je preklopljen veličina se smanjuje na 12 inča i preko Bluetooth-a se može povezati s tastaturom.
Lenovo X1 Fold Gen 2 pokreće nova verzija Intel U-Series Core i5 i Core i7 VPro procesora dvanaeste generacije sa deset jezgri.

Ostavljena je opcija da se memorija pojača do veličine od 32 GB LPDDR5 RAM-a i SSD-om do 1TB. Ugrađena su tri USB Type-C porta, dva podržavaju Thunderbolt 4. Opciono tu je Nano-SIM ulaz i 5G Sub 6 uz LTE i tri zvučnika sa Dolby Atmos-om.

Tastatura i touchpad su veći nego kod prvog modela. Tastatura se povezuje preko Bluetootha 5.2 i može se puniti preko USB-a C. Objavljeno je da će Lenovo ThinkPad X1 Fold Gen 2 koštati 2.499 dolara i na tržištu biti dostupan od novembra.