Pretragu na Google-u možete zaštititi lozinkom

Google je omogućio korisnicima da zaštite svoju istoriju pretrage dodavanjem zahtjeva za lozinkom, čak i ako su na svojim uređajima već prijavljeni na svoj Google nalog.

Cilj ove promjene je da se pruži dodatna sigurnost korisnicima koji žele da ograniče pristup svojim aktivnostima. Do sada, Google je kreirao listu svega onog što se pretražuje i putem glavnog pretraživača, ali i drugih povezanih aplikacija kao što su YouTube i Google Maps.

Ova mogućnost ima svoje korisne strane, jer promjenom uređaja možete da pronađete rezultate svoje pretrage. Međutim, sada se postavlja pitanje da li to mogu učiniti i drugi, te se rješenje nalazi u zaštiti lozinkom.

Da biste aktivirali tu funkciju, potrebno je da pratite sljedeće korake. Prvo posjetite Activity.google.com, u kom ćete se uvjeriti da ste prijavljeni na svoj Google nalog. Nakon toga kliknite na link “Upravljanje mojom verifikacijom aktivnosti” (Manage My Activity verification). Dobićete iskačući prozor u kome treba izaberiti opciju “Zahtijevaj dodatnu verifikaciju” (Require extra verification).

Kada kliknete na “Sačuvaj”, čime će Google zapamtiti vaš izbor, na sljedećem ekranu unesite svoju Google lozinku.

Nakon što završite ove korake, svaki put kada posjetite Activity.google.com, moraćete da unesete svoju Google lozinku, čak i ako ste već prijavljeni, kako biste mogli da pristupite svojoj istoriji pretrage.

Ova dodatna verifikacija pruža veću sigurnost da niko neće moći pratiti vaše aktivnosti na Google nalogu.