Stvoren ekran 16K rezolucije

Iako se 8K tehnologija i dalje smatra novom i TV uređaji sa njom nisu u punom smislu zaživjeli, razvoj ide dalje i nudi napredak.

Kompanija BOE, jedan od najvećih proizvođača panela na svijetu, predstavila je svoj inovativni prototip monitora sa nevjerovatnom 16K rezolucijom.

Ovaj monitor ima dijagonalu ekrana od 110 inča i impresivnu rezoluciju od 15.360 x 8.640 piksela, što je duplo više od standardnih 8K monitora. To znači da ovaj monitor prikazuje preko 130 miliona piksela, naspram 33 miliona piksela kod 8K rezolucije.

Osim izuzetne rezolucije, BOE monitor pruža i visoku osvijetljenost od 400 nita, kao i kontrast od 1200:1, što je u skladu sa prosječnim IPS panelima. Takođe, monitor pokriva 99% DCI-P3 palete boja, što obećava živopisne i precizne boje.

Fotografije ovog impresivnog monitora objavljene na društvenim mrežama prikazuju da su pikseli gotovo nevidljivi čak i kada ste jako blizu ekrana. Međutim, kako bi se iskoristile performanse ovog monitora, potreban je snažan računar, zapravo pitanje je da li moderni procesori i grafičke karte mogu da iskoriste puni potencijal ovog monitora.

Važno je napomenuti da je ovaj monitor trenutno samo prototip i da će proći još vremena prije nego što bude dostupan na tržištu. Međutim, to je pokazatelj da u ovoj industriji razvoj nije stao, već naprotiv, možemo očekivati novija i bolja vizeulna iskustva.