Stižu dobre vijesti za sve korisnike Windows-a

Microsoft testira novu funkciju u okviru Windows Insider programa koja bi omogućila rješavanje problema sa Windows PC računarom bez potrebe za potpunom reinstalacijom operativnog sistema.

U novoj Canary verziji, korisnici će moći da koriste Windows Update za instaliranje “verzije za popravku” Windows 11 sistema, bez gubljenja datoteka, podešavanja ili programa.

Ova opcija će omogućiti da se poprave softverski ili OS kvarovi bez brisanja korisničkih podataka. Funkcija će biti prikazana na stranici s podešavanjima Windows Update-a pod nazivom “Rješavanje problema pomoću Windows Updatea”. Microsoft ističe da je ova mogućnost namijenjena održavanju bezbjednosti i ažurnosti uređaja.

Korisnici koji žele da testiraju ovu opciju mogu je pronaći u Settings > System > Recovery, gdje će biti dostupna kao “Rješavanje problema pomoću Windows Updatea” s tasterom za ponovno instaliranje.

Ukoliko se ova funkcija pokaže uspješnom, to će biti značajno olakšanje za korisnike Windows sistema, jer je ranija procedura podrazumijevala da deinstalirate sistem i instalirate ga ponovo, kao i da prije toga napravite bezbjednu kopiju onog što vam je potrebno, pa da zatim trošite vrijeme na vraćanje svih programa i datoteka na svoje mjesto. Sada nećete morati da pravite sigurnosne kopije i reinstalirate sve podatke prilikom rješavanja problema na svojim računarima.

Ako ova funkcija bude radila kako je zamišljeno, to će “spasiti” Windows korisnike od pravljenja USB drajva za podizanje sistema i zamjene svih podataka kopijama.