Stiže nova Sony Xperia Pro, sa poboljšanim senzorima kamere

Kompanija Sony mogla bi u novembru predstaviti drugu generaciju Xperia Pro-I telefona.

Kako mediji prenose, njegova prednost trebali bi biti još moćniji senzori kamere, zahvaljujući kojima bi bio poboljšan kvalitet fotografija i video snimaka.

GSMArena navodi da će, prema izvještaju, Sony lansirati telefon sa tri kamere, sve sa 48MP rezolucijom. Šuška se da će glavna kamera imati 1” IMX903 senzor, a ultraširoka 1/1,3” IMX803. Jedan od senzora mogao bi imati varijabilni otvor blende između f/1.2 i f/4.0. I telefoto senzor bi trebao biti impresivan. Naime,  u pitanju je nova verzija 1/1.7” IMX557, koju posjeduju pametni telefoni Xperia 1 II i Xperia 5 IV.

GSMArena podsjeća da su pomenuta dva uređaja imala nativnu rezoluciju od 12MP, a da bi novi telefon trebao imati Quad-Bayer postavku.

Podsjećamo, Sony Xperia Pro-I lansiran je krajem oktobra 2021. godine, što dodatno podgrijava sumnju da bi njegova druga generacija mogla stići u novembru – takođe tokom jeseni. Prošlogodišnji Sony Xperia Pro-I posjeduje masivni senzor kamere od 1 inča i sočivo sa promjenljivim otvorom blende f2-f/4, u vrlo atraktivnom pakovanju.

Ekran je 6,5-inčni 4K HDR OLED, sa brzinom osvježavanja od 120Hz. Pokreće ga Snapdragon 888 čip, zajedno sa 12 GB RAM-a i 512 GB UFS 3.1 memorije, koju je moguće proširiti pomoću microSD kartice.