Stiže nova konzola iz Sony-ja

Sony razvija novu PlayStation ručnu konzolu pod kodnim imenom Q Lite.

Informaciju otkriva Insider Gaming uz dodatak da će ova konzola biti još jedan hardverski uređaj koji će raditi samo uz PlayStation 5, ali neće biti namijenjena strimovanju igara u oblaku.

Umjesto toga, Q Lite će koristiti Remote Play uz PlayStation 5, funkciju koju je Sony nedavno reklamirao.

Izvori tvrde da će Q Lite podržavati izvornu rezoluciju od 1080p i 60FPS, te će za rad zahtijevati konstantnu internet vezu. Kada su u pitanju fizičke karakteristike, rani prototipi pokazuju da će konzola dosta nalikovati PlayStation 5 kontroleru, s velikim 8-inčnim LCD ekranom osjetljivim na dodir smještenim u središtu.

Kao i na PlayStation 5 kontroleru, na Q Lite konzoli će biti prilagodljivi okidači sa haptičkim odzivom. Konzola će takođe imati tastere za zvuk, zvučnike i druge karakteristike koje se nalaze na standardnim kontrolerima PlayStation konzola.

Kada će Q Lite biti objavljen nije još potvrđeno, ali se očekuje da će biti predstavljen prije PlayStation 5 Pro, a nakon Detachable Disc Drive PS5 modela. Prema procjenama, PlayStation 5 Pro bi se trebao pojaviti u prodaji tokom praznika 2024. godine.

Ova nova konzola mogla bi biti zanimljiva za ljubitelje igara koji vole putovati, jer će omogućiti igranje PlayStation igara bez potrebe za TV ekranom ili glavnom konzolom. Međutim, zbog zahtjeva za konstantnom internet vezom korištenje ponegdje može biti usporeno.

Ranije su se pojavile glasine da u Sony-ju planiraju lansirati nadograđenu verziju PS5, nazvanu PlayStation 5 Pro, čiji se razvoj navodno već odvija, a na tržištu se očekuje krajem sljedeće godine. Prema navodima, PS6 neće se pojaviti prije 2028. Sony, takođe, planira da ove godine lansira verziju PS5 sa odvojenim diskom, koja će biti jeftinija za proizvodnju.