Stiže mogućnost razmjene poruka sa različitih aplikacija

Korisnici aplikacija za slanje poruka poput WhatsApp-a i Messenger-a, koji žive u državama Evropske unije, uskoro će dobiti opciju povezivanja prepiski između različitih platformi kao što su iMessage, Telegram, Google Messages ili Signal.

Ova promjena omogućava korisnicima da primaju poruke sa više aplikacija u jedan zajednički inbox ili da ih organizuju zasebno, zavisno od ličnih preferencija.

Meta, kompanija koja stoji iza ovih aplikacija, planira da uvede notifikacije kako bi korisnici znali kada će tačno moći da povežu svoje prepiske između različitih platformi.

Uvođenje ove funkcije počinje sljedeće godine, a korisnici u EU će biti prvi koji će moći da kreiraju grupne razgovore sa ljudima iz drugih aplikacija za ćaskanje. Zasada, to će se odnositi za korisnike samo ove dvije čet aplikacije.

Takođe, Meta planira da proširi podršku i za eksterne video i glasovne pozive, ali je ovaj dio planiran za 2027. godinu. Za zaštitu privatnosti svih poruka i komunikacija, kompanija će koristiti Signal Protocol, što osigurava bezbjednost umreženih poruka među različitim aplikacijama.

Prednosti ovakvog povezivanja ogledaće se u tome što će korisnici imati centralizovane poruke, jer će sve stizati u jedan inboks i neće biti potrebe za prebacivanjem na različite aplikacije. Biće moguće kreirati grupne razgovore sa ljudima iz različitih aplikacija, što znači da ne moraju svu članovi grupe koristiti istu platformu.