Stiže Artifact, nova društvena mreža sa fokusom na vijesti

Artifact je mreža koja je suštinski agregator za vijesti na osnovu personalizovanih potreba korisnika.

Artifact su kreirali Mike Krieger i Kevin Systrom, koji su bili suosnivači Instagram-a. Aplikacija je još u beta fazi testiranja. Po načinu rada i izgledu podsjeća na Google Reader, ali umjesto RSS-a Artifact koristi mašinsko učenje kako bi personalizovao sadržaj za korisnika.

Istovremeno ima elemente društvene mreže i omogućava međusobno slanje vijesti, kao i komentarisanje. Na početku na Artifact-u biće objavljene vijesti po izboru urednika, a vremenom će se sadržaj prilagođavati korisnicima.

Osnivaču predvidjeli da Artifact vijesti preuzima od verifikovanih i etabliranih medija, a među njima su velike novinske kuće (The New York Times), ali i drugi koji su manje poznati. Svaki korisnik će moći kontrolisati komentare, a i privatno komentarisati vijesti drugih korisnika preko inboxa i direktno.

Techcrunch piše da se mreža pojavljuje kada i opcija Twitter-a za komentarisanje vijesti i u vrijeme kada mnogi korisnici Twitter-a razmišljaju o alternativama. Iako postoje brojne slične aplikacije kao što su Google News, Apple News, Pocket, Matter itd, stručnjaci predviđaju da će Artifact biti uspješan zbog svoje tehnologije mašinskog učenja i algoritma.

Aplikacija se još testira, a za kasniji period je predviđena i opcija pretplate,pri čemu bi se prihod dijelio sa autorima vijesti.