Stiglo je ljeto i novi broj m:agazina

Dobro došli u treći ovogodišnji, drugi elektronski i 37. broj m:agazina u kojem ćete imati priliku čitati razne zanimljive teme iz svijeta tehnologije, intervjue sa uspješnim ljudima i pobjednicima takmičenja, dok ćete takođe saznati i nešto o napretku i novitetima koji se tiču industrije igara i virtuelne stvarnosti.

U novom izdanju m:agazina ćete čitati šta to u video igre donose virtuelni svemir, AI, AR ili kriptovalute. Svi već dobro znamo kako je industrija igara trenutno najveća u svijetu, nezaustavljivo raste te je mnogo unosnija od muzičke i književne industrije. Ona sa sobom donosi i niz tehnoloških inovacija koje se ogledaju u vidu metaverzuma, vještačke inteligencije, kao i proširene realnosti. Kada govorimo o novitetima, u 37. broju ćete čitati kako je proširena i virtuelna stvarnost jedna od ključnih tehnologija u budućnosti rada. Vizualizacije koje uključuju korištenje grafika i slika kako bi prenijele informaciju i napravile odgovarajuću simulaciju, imaće glavnu ulogu u skoro svim proizvodnim i građevinskim industrijama, medicini, marketingu itd.

Nadalje, u Biz&Tech rubrici možete pronaći članak o elektronskoj vještačkoj koži koja bi mogla biti upotrebljiva kod izrade robotičkih udova, a u kombinaciji sa polimerima koji samostalno zarastaju nakon oštećenja. Takvi robotički udovi bi bili u stanju da osjete dodir, kao i promjenu temperature.

Takođe, obavili smo intervju sa pobjednicima Demofesta 2013. godine, grupom M.O.R.T., tačnije njihovim gitaristom Božom Blajićem, zvanim Zvrk. Osvrnuo se na famozni početak karijere benda, kada su prije tačno 10 godina osvojili prvo mjesto upravo u Banjaluci na tvrđavi Kastel.

Vjerujemo da ste već zainteresovani za čitanje cijelog broja, pa vas ostavljamo da uživate u ostatku.

Ljeto je, smjestite se u duboki hlad, spremite osvježavajući napitak i uživajte u čitanju m:agazina.