Stigao novi alat za uklanjanje spornih fotografija sa weba

Svi koji žele da uklone sliku za koju vjeruju da je već negdje objavljena ili bi mogla biti mogu to uraditi pomoću alata Take It Down.

Ovaj alat, prvenstveno namijenjen tinejdžerima, mogao bi da pomogne u rješavanju problema koji muči mnoge koji šalju eksplicitne fotografije i video zapise putem interneta.

Sistemom upravlja američki National Center for Missing and Exploited Children, a djelimično ga je finansirala kompanija Meta u čijem vlasništvu su Facebook i Instagram.

Ovaj alat omogućava da se anonimno i bez učitavanja slike stvori digitalni otisak slike, tzv. hash, koji se može pohraniti u bazu podataka tehnoloških kompanija koje učestvuju u projektu, poput Facebook-a, Instagram-a, Yubo-a, OnlyFans-a i Pornhub-a, kako bi se slike uklonile sa njihovih servisa.

Zbog toga se javlja i ograničenje jer ako je sporna slika na drugom servisu ili je poslana putem enkripcijom zaštićene platforme poput WhatsApp-a, ona neće biti uklonjena. Takođe, ako se slika promijeni na bilo koji način, čak i ako je izrezana, ima emotikone ili je poslužila za kreiranje meme-a, Take it Down će napraviti novi hash.

Alat može pomoći svima koji žele ukloniti sliku koju smatraju da je već negdje objavljena na webu ili bi mogla biti, a posebno tinejdžerima koji su neoprezno poslali svoju fotografiju nekome na osnovu čega mogu biti žrtve ucjene.

Facebook je još 2017. godine pokušao pokrenuti sličan alat. U 2021. godini pomogli su u pokretanju alata za odrasle StopNCII, koji je dostupan širom svijeta i služi za suzbijanje osvetničke pornografije. Twitter i TikTok još nisu pristupili ovom projektu.