Šta treba da (ne) radite kad vam se skvasi telefon

Kada se suočite sa situacijom da vam telefon prestane raditi zbog kontakta s vodom, instinktivno želite preduzeti sve što je potrebno da ga spasite. Međutim, nije svaki savjet koji možete pronaći na internetu nužno i najbolji za vaš uređaj.

Internet je prepun “pametnih trikova” koji obećavaju brzo sušenje telefona uz pomoć fena ili riže. No, stručnjaci iz Apple-a upozoravaju da takvi postupci mogu zapravo nanijeti štetu uređaju.

Ako se vaš iPhone ne uključuje i primijetite upozorenje o prisutnosti tečnosti, strpljenje postaje ključno, tvrdi Apple.

Evo što definitivno ne biste trebali raditi:

  1. Ne stavljajte telefon u rižu. Iako je ovo jedan od čestih savjeta s interneta, ona može dodatno oštetiti uređaj ograničavajući protok vazduha.
  2. Nemojte koristiti fen za kosu ili slične izvore toplote. Iako Apple ne pruža detaljno objašnjenje, korištenje komprimiranog vazduha vjerovatno samo pomjera vodu dublje u uređaj.
  3. Ako se i nakon pola sata ili duže i dalje prikazuje upozorenje o prisutnosti tečnosti, to znači da je voda možda još uvijek prisutna oko konektora. Stoga, nemojte pokušavati uključiti telefon radi punjenja.
  4. Ne gurajte bilo kakve predmete u ulaz za punjenje jer to može oštetiti kontakte ili zaglaviti nešto unutra, što bi moglo spriječiti punjenje uređaja.

Evo šta biste trebali učiniti:

  1. Prvo, odmah udaljite telefon od izvora tečnosti i obrišite ga suvom krpom.
  2. Isključite sve kablove koji su možda povezani s vašim iPhone-om i izvadite ih iz utičnice.
  3. Ako je telefon potpuno mokar, isključite ga odmah.
  4. Za uklanjanje vode iz ulaza za punjenje, Apple preporučuje nježno protresanje telefona s otvorom okrenutim prema dole.
  5. Nakon što ste obavili ove korake, ostavite telefon na suvom mjestu s dobrim protokom vazduha i pričekajte. Najbolje je ostaviti ga tako najmanje 24 sata.