Šta sve može da uradi Tesla-in robot

Kompanija Tesla ne odustaje od namjere da stvori humanoidne robote koji će biti od koristi u svim sferama života ljudi.

Iako su postojale sumnje da je Elonu Musku, vlasniku Tesla-e, to samo sporedna stvar, najnoviji snimci Tesla Bot-a Optimus pokazuju da zaista misli ozbiljno.

Naime, za razliku od prvog prototipa, koji je bio vrlo skromnih mogućnosti, toliko da je jedva mogao da se kreće, novi Optimus je mnogo stabilniji i spretniji. U stanju je da oponaša jednostavne pokrete ljudi, da se kreće i pamti svoje okruženje. Takođe, robot sada ima mnogo kvalitetniju interakciju sa okolinom, i sam može da “shvati” kada treba da upotrijebiti veću, a kada manju snagu za pokretanje ekstremiteta.

Očekuje se da će vremenom Optimus zaista biti sposoban da bude pomoćnik u kućama, fabrikama, jer cilj kompanije nije da roboti jednoga dana zamijene ljude, nego da im olakšaju život i rad.

S obzirom na to koliko dobar posao je kompanija Tesla napravila sa električnim vozilima, nema sumnje da u kompaniji znaju šta rade i kada su u pitanju humanoidni roboti, i da će istrajati u tome.

Ipak, iako humanoidni roboti postaju sve impresivniji, još uvijek postoje veliki izazovi sa kojima se robotičari suočavaju. Neki od njih su unapređenje “čula” dodira, rješavanje problema pohranjivanja energije, obezbjeđivanje bezbjednosti okolnih ljudi… Da nema većih izazova za izradu humanoidnih robota, već bismo se susretali sa dosta takvih primjeraka.